Érintésvédelem

Villmester.hu - Magunkról

Az Érintésvédelmi Szabványossági vizsgálat -át több éves tapasztalattal és minden esetben fokozott körültekintéssel végezzük. Minősítő iratokat két eredeti példányban készítjük mely minden esetben, tartalmazza egyenként az ÉV mérés eredményeit táblázatos formában, valamint a könnyű rendszerezés segítésére egyedi sorszámmal. Az ÉV minősítő iratokat a megrendelő telephelyén nyújtjuk át, illetve postázzuk.


Érintésvédelmi mérés esedékessége:


Minden villamos berendezés üzembe helyezését megelőzően.

gyors, precíz szervizháttér

Felújítás és minden olyan javítás esetén, amely az érintésvédelem működését lényegesen befolyásolhatja. (10%-ot meghaladó átalakítás vagy bővítés esetén).

Háromévenként a KLÉSZ hatálya alá tartozó villamos berendezések kivételével.


Érintésvédelmi Felülvizsgálat, ÉVF célja:


A villamos berendezés meghibásodásából eredő áramütéses balesetek megakadályozása. Az áramütéses balesetek nagy része úgy következik be, hogy a balesetes a villamos szerkezet olyan részét (úgynevezett test-ét) érinti meg, amely üzemszerűen feszültségmentes, de hiba, testzárlat következtében feszültség alá kerül. Ezek megakadályozására tett intézkedéseket érintésvédelemnek hívják. Áramütésről akkor beszélünk, amikor valamely áramforrás áramköre az ember testén keresztül záródik, és ennek következtében a testen keresztül folyó áram az élettani hatásai miatt az egészséget, vagy súlyosabb esetben az életet veszélyezteti. Ez a feltétel a gyakorlatban akkor valósul meg, amikor egy villamos üzemű szerkezet külső burkolata meghibásodás folytán feszültség alá kerül. Az érintésvédelem azokat a műszaki intézkedéseket jelenti, amelyek az üzemszerűen feszültségmentes, tehát feszültség alatt nem álló, de meghibásodás (általában szerelési hiba) következtében a földhöz képest veszélyes mértékű feszültség alá kerülő részek érintésekor bekövetkező áramütést akadályozzák meg. Az érintésvédelem tehát tulajdonképpen a villamos áramütéses balesetek elleni védelemre szolgál, ahol a veszélyt az elektromos áram, illetve az elektromos áramnak az élő szervezetre gyakorolt hatása jelenti. Az áramütés körülményeitől függően ez a hatás széles skálán mozoghat: a gyenge “rázás” érzettől a halálos balesetig. Az elektromos áram veszélyességét az is fokozza, hogy az ember közvetlen érintésen kívül fizikailag nem érzékeli a számára veszélyes, vagy általa nem várt, rendellenes feszültség jelenlétét, szemben más veszélyforrásokkal, ahol fizikai jelzést is kaphat a veszélyről pl. szag, hőmérséklet, optikai- vagy hangjelenség formájában. Ebből következően lényegesen eltér az áramütéses balesetek megelőzését szolgáló műszaki-biztonsági intézkedések (jogszabályok, szabályzatok, szabványok) jellege a másfajta baleseteket megelőző intézkedésektől.

A minket körülvevő tárgyak ma már jelentős többsége elektromos működtetésű. A konyhai kávédarálótól és hűtőgéptől kezdve, a mosógépen át, egészen a műhelyek fúrógépéig és az irodák nyomtatójáig mindnek kell, hogy legyen érintésvédelme. Ezt a védelmet, hogy mindig megfelelően láthassa el feladatát, rendszeres, rendeletben megszabott időközönként, ellenőrizni kell.

Az érintésvédelmi szabványossági vizsgálatát teljes körültekintéssel, az Ön érdekeit figyelembe véve végezzük, melyről áttekinthető érintésvédelmi iratokat készítünk. Javaslatot teszünk, megoldási lehetőségeket kínálunk az esetleges hibák kiszűrésére és javítására.